Εύκολη επισκευή βλαβών ενός πλυντηρίου πιάτων

Εύκολη επισκευή βλαβών ενός πλυντηρίου πιάτων
Εύκολη επισκευή βλαβών ενός πλυντηρίου πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων δεν αποτελεί πλέον ένα είδος πολυτελείας, αλλά αναγκαίο για την καθημερινότητα ενός σπιτιού. Όταν ωστόσο παρουσιαστεί κάποια βλάβη τότε δεν θα αργήσει πολύ το σπίτι μας να γεμίσει μια στοίβα από άπλυτα πιάτα. Η επισκευή βλαβών ενός πλυντηρίου πιάτων μικρής κλίμακας μπορούν εύκολα να γίνουν από εσάς. Αν παρόλα αυτά η ζημιά που θα παρουσιαστεί είναι εκτενής. καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν τεχνικό, εξειδικευμένο στην επισκευή πλυντηρίων πιάτων.

Δεν δουλεύει το πλυντήριο πιάτων

Φυσικά, όπως κάθε ηλεκτρική συσκευή, έτσι και τα πλυντήρια πιάτων, κάποια στιγμή πιθανόν να παρουσιάσουν μία βλάβη. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν δουλεύει το πλυντήριο πιάτων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χρειαστεί και να πληρώσετε για την επισκευή του. Οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές είναι αρκετά ανθεκτικές και αντέχουν πολύ περισσότερο από ότι αρκετός κόσμος πιστεύει.

Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο όταν δεν δουλεύει το πλυντήριο πιάτων, είναι να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος. Η αιτία δηλαδή που εμποδίζει την συσκευή να λειτουργήσει και να ολοκλήρωση την πλύση των πιάτων με επιτυχία. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις συχνότερες βλάβες ενός πλυντηρίου πιάτων, καθώς και έξυπνους τρόπους για να τις αντιμετωπίσετε.

Συχνές βλάβες πλυντηρίων πιάτων

Οι πιο συχνές βλάβες πλυντηρίων πιάτων, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλονται σε κακή συντήρηση της συσκευής, σε κάποια λανθασμένη σύνδεση ή στην μη ορθή χρήση του από εσάς. Εάν και εκ πρώτης όψης το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μπορεί να φαντάζει μεγάλο, η λύση του είναι πολύ πιο απλή από ότι θα περιμένατε. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις θα μπορέσετε μόνοι σας να επιδιορθώσετε το πρόβλημα, χωρίς κανέναν κόστος και χωρίς την παρέμβαση κάποιου τεχνικού.

Ωστόσο, όταν πρόκειται να κάνετε οποιαδήποτε μικροεργασία τόσο στο πλυντήριο πιάτων όσο και σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η συσκευή σας είναι αποσυνδεμένη από την παροχή ρεύματος και φυσικά ότι έχετε κατανοήσει τα όσα αναφέρονται στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή.

Οι συχνότερες βλάβες ενός πλυντηρίου πιάτων

Αν λοιπόν βρεθήκατε αντιμέτωποι με μία από τις συνηθέστερες βλάβες πλυντηρίων πιάτων, καλό θα ήταν να έχετε μια ιδέα για το τι θα πρέπει να κάνετε.Παρακάτω, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις συχνές βλάβες πλυντηρίων πιάτων προκειμένου να σας βοηθήσουμε να επιλύσετε άμεσα και αποτελεσματικά, θέματα που δεν απαιτούν την παρουσία κάποιου τεχνικού.

Εάν διαπιστώσετε κάποια από τις βλάβες που θα αναλύσουμε παρακάτω αλλά δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε μόνοι σας να τις επιλύσετε, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν τεχνικό της εταιρείας μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια σοβαρότερη ζημιά, λόγω λανθασμένου χειρισμού αντιμετώπισης μιας απλής βλάβης.

Τα πιάτα σας βγαίνουν από το πλυντήριο βρώμικα και με υπολείμματα

Αν το πλυντήριο πιάτων σας δεν καθαρίζει τα πιάτα σας όπως θα έπρεπε, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο «Το πλυντήριο πιάτων δεν πλένει καλά». Εκεί μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά του λόγους και τους τρόπους αντιμετώπισης του συνηθέστερου προβλήματος σε ένα πλυντήριο πιάτων.

Γιατί το πλυντήριο πιάτων βγάζει νερά από κάτω

Ένα συχνό φαινόμενο στα πλυντήρια πιάτων είναι η διαρροή νερών στο πάτωμα. Τις περισσότερες φορές η αιτία του προβλήματος είναι πολύ απλή και οφείλεται στην πόρτα του πλυντηρίου. Ψάξτε για τυχόν ρωγμές, ζημιές ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την σωστή σφράγιση της πόρτας. Δοκιμάστε να καθαρίσετε τη φλάντζα της πόρτας σας με ένα απολυμαντικό και αν δείτε μεγάλες ρωγμές, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε το παρέμβυσμα.

Αν η πόρτα δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, τότε ένας άλλος λόγος που μπορεί να κάνει το πλυντήριο ρούχων να τρέχει νερά είναι ο μηχανισμός που υπολογίζει το επίπεδο νερού του πλυντηρίου σας. Αν ο μηχανισμός αυτός έχει κολλήσει για κάποιον λόγο στην κάτω θέση, μπορεί να προκαλέσει την υπερχείλιση του μηχανήματος και να διαρρεύσει νερό στο πάτωμα. Δοκιμάστε λοιπόν να καθαρίσετε τον μηχανισμό αυτό ώστε να μην κολλάει.

Διαρροή στο πλυντήριο πιάτων

Εάν λοιπόν διαπιστώσατε διαρροή στο πλυντήριο πιάτων, φυσικά το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να θέσετε το πλυντήριο πιάτων εκτός λειτουργίας και να μαζέψετε τα νερά από το πάτωμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να φτάσει το νερό σε κάποια καλωδίωση τόσο της ίδιας της συσκευής όσο και σε οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Εν συνεχεία, πριν αποφασίσει να επικοινωνήσεις με την εταιρεία μας για τον έλεγχο του πλυντηρίου πιάτων από το εξειδικευμένο μας συνεργείο, μπορείτε να προβείτε σε μερικές διαγνωστικές ενέργειες προκειμένου να δείτε εάν όντως η συσκευή σας χρήζει επισκευής.

Το πρώτο φυσικά που θα πρέπει να κάνετε είναι να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το εγχειρίδιο χρήσης κάθε ηλεκτρικής συσκευής αναφέρει λεπτομερώς πως θα πρέπει να γίνεται σωστά η χρήση της. Σιγουρευτείτε πως δεν προβήκατε σε κάποια λάθος ενέργεια η οποία να δικαιολογεί την διαρροή στο πλυντήριο πιάτων.

Στη συνέχεια, καλό θα ήταν να ελέγξετε το φίλτρο του πλυντηρίου ώστε να διαπιστώσετε εάν λόγω έντονη συσσώρευσης μικροαντικειμένων, έχει βουλώσει. Σε αυτήν την περίπτωση η διαρροή στο πλυντήριο πιάτων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, αφού το βουλωμένο φίλτρο θα οδηγούσε σε αδυναμία απομάκρυνσης του νερού και φυσικά στην υπερχείλιση. Εάν δεν γνωρίζετε πώς να ελέγξετε το φίλτρο ενός πλυντηρίου πιάτων, καλό θα ήταν να διαβάσετε προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης ή να απευθυνθείτε απευθείας σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό του episkevitora.gr.

Πλημμύρισε το πλυντήριο πιάτων

Εάν λοιπόν πλημμύρισε το πλυντήριο πιάτων και οι παραπάνω ενέργειες δεν βοήθησαν να εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα, ένας τελευταίος έλεγχος που θα μπορούσατε να κάνετε είναι οι σωληνώσεις τις συσκευής. Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω έντονης και μακροχρόνιας χρήσης του πλυντηρίου πιάτων, οι σωληνώσεις φθείρονται. Αν κάποια από τις σωληνώσεις έχει τρυπήσει, τότε θα δικαιολογούσε γιατί υπάρχει διαρροή και πλημμύρισε το πλυντήριο πιάτων.

Εάν δεν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα και στις σωληνώσεις, τότε θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να αποστείλουμε έναν εξειδικευμένο τεχνικό για την επισκευή του πλυντηρίου πιάτων σας. Πιθανόν το πρόβλημα να μην είναι μια από τις συχνές βλάβες πλυντηρίου πιάτων και η επισκευή της να απαιτεί πιο εξειδικευμένο χειρισμό.

Επισκευή πλυντηρίου πιάτων που βγάζει νερά από κάτω

Διαπιστώσατε ότι το πλυντήριο πιάτων βγάζει νερά από κάτω; Ξεκινήσατε ένα πρόγραμμα και κατά την διάρκεια της πλύσης πλημμύρισε το πλυντήριο πιάτων σας; Εάν και εσείς βρεθήκατε σε μια παρόμοια κατάσταση και δεν καταφέρατε να βρείτε την αιτία του προβλήματος, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Το συνεργείο μας θα ανταποκριθεί άμεσα ώστε να μεταβεί στον χώρο σας και να προβεί σε έναν πλήρη έλεγχο της ηλεκτρικής σας συσκευής. Ο έμπειρος τεχνικός μας, αφού διαπιστώσει την αιτία που προκαλεί την διαρροή στο πλυντήριο πιάτων, θα σας ενημερώσει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς και για το κόστος που θα χρειαστεί η επισκευή του.

Το πλυντήριο πιάτων δεν στεγνώνει

Τις περισσότερες φορές, το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με τον θερμοστάτη του πλυντηρίου πιάτων. Ο θερμοστάτης εμποδίζει την υπερβολική θέρμανση στο εσωτερικό του πλυντηρίου σας. Ένας λοιπόν θερμοστάτης που δυσλειτουργεί μπορεί να διακόψει την διαδικασία θέρμανσης πριν προλάβουν τα πιάτα σας να στεγνώσουν. Μπορείτε συνήθως να βρείτε το όριο θερμοκρασίας στο κάτω μέρος του πλυντηρίου, ακριβώς πίσω από τον πίνακα πρόσβασης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύμετρο για να ελέγξετε τη συσκευή.

Τέλος, ελέγξτε το διανομέα του λαμπρυντικού για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι άδειο και ότι διανέμεται σωστά. Χωρίς λαμπρυντικό, τα πιάτα σας δεν θα στεγνώσουν τόσο εύκολα. Καλό θα ήταν να έχετε μια γνώση πριν κάνετε οτιδήποτε από τα παραπάνω.

Εάν δεν είστε σίγουρος ζητήστε βοήθεια για την επισκευή του πλυντηρίου πιάτων από το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας μας.

Το πλυντήριο πιάτων μυρίζει άσχημα

Παλιά, ξεχασμένα τρόφιμα είναι πιθανών η αιτία της δυσάρεστης αυτής οσμής. Ελέγξτε προσεκτικά τη συσκευή σας για υπολείμματα φαγητού και καθαρίστε την οθόνη του πλυντηρίου σας (που βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής). Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο βρώμικη είναι η οθόνη σας.

Εάν από την άλλη σας έρχεται μια οσμή καμένου πλαστικού, τότε μπορεί κάποιο πλαστικό δοχείο/τάπερ να έχει πέσει στον πάτο και από την υπερβολική θέρμανση να έχει λιώσει.

Το πλυντήριο πιάτων δεν τελειώνει το πρόγραμμα

Μια επίσης αρκετά συχνή βλάβη που αντιμετωπίζει αρκετός κόσμος, είναι όταν το πλυντήριο πιάτων δεν τελειώνει το πρόγραμμα. Οι αιτίες του συγκεκριμένου προβλήματος είναι συνήθως δύο. Είτε κάποιο πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, είτε κάποιο πρόβλημα στην παροχή του νερού.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε σε πρώτη φάση, είναι ένας γρήγορος έλεγχος ότι η σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σωστή και η παροχή του νερού γίνεται συνεχόμενα. Μια διακοπή νερού έστω και για δευτερόλεπτα, δεν θα επιτρέψει στο πρόγραμμα να ολοκληρωθεί. Αρκετές είναι οι φορές οι που σωληνώσεις έχουν αέρα, ειδικά μετά από μια διακοπή νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα σε ένα πλυντήριο πιάτων. Αφήστε το νερό να τρέξει για κάποια ώρα και δοκιμάστε ξανά.

Εάν ωστόσο δεν καταφέρατε να επιλύσετε το πρόβλημα, η βλάβη μπορεί να οφείλεται σε κάποιο εσωτερικό μέρος της συσκευής, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να εντοπιστεί. Ένας τεχνικός μας είναι σε θέση να σας ενημερώσει λεπτομερώς για το είδος της ζημιάς και φυσικά για το κόστος επισκευής της.

Το πλυντήριο πιάτων δεν αδειάζει τα νερά

Μία επίσης συχνή βλάβη ενός πλυντηρίου πιάτων, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται στην πιο απλή αιτία. Όταν το πλυντήριο πιάτων δεν αδειάζει τα νερά, το πιθανότερο είναι να έχει βουλώσει το φίλτρο που υπάρχει στο εσωτερικό του.

Όταν τα πιάτα φέρουν αρκετά υπολείμματα φαγητού και τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων, αυτά οδηγούνται στο φίλτρο που υπάρχει στο κάτω μέρος. Ο εντοπισμός του είναι ιδιαίτερα εύκολος και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε την πόρτα και να κοιτάξετε στο κάτω μέρος. Αν διαπιστώσετε έντονη συσσώρευση υπολειμμάτων, δοκιμάστε να τα απομακρύνεται και να ξαναδοκιμάσετε μια στράγγιση του νερού.

Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, πιθανών τα υπολείμματα να έχουν περάσει από το φίλτρο και να έχουν οδηγηθεί στο εσωτερικό του σωλήνα από τον οποίο εξέρχεται το νερό. Καλό λοιπόν θα ήταν να σιγουρευτείτε από την αρχή ότι και ο σωλήνας εξόδου είναι καθαρός.

Αν ωστόσο το πλυντήριο πιάτων δεν αδειάζει τα νερά παρόλο που καθαρίσατε το φίλτρο και τον σωλήνα εξόδου, η ζημιά μπορεί να μην είναι τόσο απλή. Καλό θα ήταν να μην πειραματιστείτε με την ηλεκτρική σας συσκευή, αφού υπάρχει ο κίνδυνος για μια μεγαλύτερη ζημιά. Επικοινωνήστε με έναν έμπειρο τεχνικό του episkevitora.gr προκειμένου να επισκεφθεί τον χώρο σας και να εκτιμήσει την ζημιά.

Επισκευή βλαβών ενός πλυντηρίου πιάτων που δεν ξεκινά

Ελέγξτε τις πηγές τροφοδοσίας και βεβαιωθείτε ότι δεν οι ασφάλειες και η πρίζα λειτουργούν σωστά. Δοκιμάστε να αποσυνδέσετε το πλυντήριο πιάτων και να το συνδέσετε ξανά. Η πόρτα του πλυντηρίου πιάτων μπορεί επίσης να είναι το πρόβλημα. Εάν δεν είναι κλειδωμένο, για παράδειγμα, μπορεί να μην επιτρέψει στο πλυντήριο πιάτων σας να ξεκινήσει.

Εάν ωστόσο ακούγεται ότι το πλυντήριο πιάτων σας “προσπαθεί να λειτουργήσει”, αλλά απλά δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί ο κινητήρας του να κολλήσει. Εάν ναι, δοκιμάστε να περιστρέψετε το μοτέρ του ανεμιστήρα με το χέρι και να δείτε αν αυτό κινείται. Είναι σημαντικό να απενεργοποιήσετε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς αποφυγή ατυχημάτων.

Η επισκευή βλαβών ενός πλυντηρίων πιάτων αν και πολλές φορές μπορεί να γίνει από εσάς τους ίδιους, καλό θα ήταν να μην δοκιμάσετε κάτι αν δεν γνωρίζετε. Μια εσφαλμένη αντιμετώπιση ενός προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη ζημιά και κατά συνέπεια σε μεγαλύτερο κόστος επισκευής. Για τις δύσκολες επισκευές ηλεκτρικών συσκευών επικοινωνήστε με τους εξειδικευμένους μας τεχνικούς.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Εάν και εσείς έχετε βλάβη στην ηλεκτρική σας συσκευή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας Τεχνικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας άμεσα

Scroll to Top

Στείλτε μας μήνυμα στο Viber

Μας στέλνετε την μάρκα το έτος και το μοντέλο της συσκευής σε φωτογραφία. Ένας έμπειρος τεχνικός θα σας απαντήσει εντός 10 λεπτών.